Ēdināšana/
Par diētām
  Ārstnieciskās diētas
   

   
  Diēta № 5
 Diēta nr. 5 ieteicama akūta hepatīta un atveseļošanās posmā no holescīta; viegla hroniska hepatīta gadījumā; aknu cirozes gadījumā, ja tām nav mazspēja; hroniska holescīta un vieglas žultsakmeņu slimības gadījumā (visos gadījumos bez izteiktām kuņģa un zarnu slimībām ).
Diētas mērķis – ķīmiska aknu saudzēšana ar pilnvērtīgu uzturu, sekrēcijas uzlabošanai.
Vispārējs diētas raksturojums:
Diētai raksturīgs fizioloģiski normāls olbaltumvielu un ogļhidrātu saturs ar nelielu tauku ierobežojumu (pārsvarā dzīvnieku tauku). Ieteicamie produkti ir ar paaugstinātu lipotropo vielu,  celulozes, pektīna un šķidrumu saturu. Produktu kontrindikācijas – bagāti ar slāpekļa saturošām ekstraktvielām, purīnu, holesterīnu, skābeņskābi un tauku apskābekļošanas produktiem, kuri rodas cepšanas procesā. Ēdiens tiek vārīts,  cepts un reizēm sautēts.  Sasmalcina tikai cīpslainu gaļu un ar šķiedrvielām bagātus dārzeņus, miltus un dārzeņus neveido viendabīgā masā. Izņēmums ir ļoti auksts ēdiens. 
Ēšanas režīms: 6 reizes dienā. 
 
       Diēta № 8

Par šīs diētas nepieciešamību liecina masas indeksa palielināšanās (aptaukošanās) kā pamata slimība vai blakusparādība citām slimībām, kurām nav nepieciešamas speciālas diētas.
Diētas mērķis – iedarbība uz vielmaiņas procesiem, lai novērstu lieko tauku slāni. 
Vispārējs diētas apraksts:
Šai diētai ir samazināta enerģētiskā vērtība, pateicoties ogļhidrātiem, viegli absorbējamiem taukiem (galvenokārt dzīvnieku) ar normālu vai nedaudz paaugstinātu olbaltumvielu saturu; ierobežota ir vārāmā sāls un apetīti rosinoši produkti un ēdieni. Ēdiens ir silts, ēdienu vāra, sautē un cep. 
Ēšanas režīms: 5-6 reizes dienā.



         Diēta № 9
Rādītāji diētas nepieciešamībai: viegls vai vidēji spēcīgs cukura diabēts; pacienti ar normālu vai nedaudz paaugstinātu svaru nesaņem insulīnu vai saņem to nelielās devās (20-30 vienības); lai izveidotu toleranci pret ogļhidrātiem un piemērotu insulīna vai citu preperātu devu.  
Diētas mērķis – ogļhidrātu apmaiņas stabilizācija un brīdināšana par traucētu tauku apmaiņu, tolerances pret ogļhidrātiem noteikšana, proti, cik liels ogļhidrātu daudzums pārtikā tiek sagremots. 
Vispārējs diētas apraksts:
Šī diēta ir ar mēreni samazinātu enerģētisko vērtību, pateicoties viegli absorbējamiem ogļhidrātiem un dzīvnieku taukiem; olbaltumvielu daudzums atbilst fizioloģiskajai normai vai nedaudz to pārsniedz; cukurs un saldumi ir izslēgti no diētas. Diēta mēreni samazina vārāmās sāls, holesterīna, ekstraktvielu daudzumu; palielināts liptoropisko vielu, vitamīnu, šķiedrvielu daudzums (biezpiens, liesa zivs, jūras produkti, dārzeņi, augļi, pilngraudu labības produkti, rupjā maluma miltu maize). Priekšroka tiek dota vārītiem un ceptiem ēdieniem. Saldiem ēdieniem un dzērieniem tiek izmantots cukura aizvietotājs – ksilīts un sorbitols. 
Ēšana režīms: 6 reizes dienā ar vienmērīgi sadalītiem ogļhidrātiem. 
 
 
 
       Diēta № 10

Rādītāji diētas nepieciešamībai – sirds asinsvadu sistēmas slimības kompensācijas vai vieglas asinsrites nepietiekamības gadījumā (I-II a stadija). 
Diētas mērķis – uzlabot asinsriti, sirds asinsvadu sistēmas funkcionalitāti, aknu un nieru darbību, stabilizēt vielmaiņu, saudzēt sirds asinsvadu sistēmu un gremošanas orgānus.  
Vispārējs diētas apraksts:
Diētai raksturīga neliela enerģētiskās vērtības samazināšana, pateicoties taukiem un sava veida ogļhidrātiem; ievērojama vārāmās sals samazinājuma dēļ. Samazināts to vielu daudzums, kuras ietekmē sirds asinsvadu un nervu sistēmu, kairina aknas un nieres, nepamatoti apgrūtina kuņģi un zarnu traktu, veicina meteorismu. Paaugstināts kālija, magnija, lipotropo vielu, produktu, kuri rada sārmainu vidi (piena produkti, augļi, dārzeņi), daudzums. Pārtiku vienmērīgi mehāniski apstrādā. Gaļu un zivis vāra. Izņēmumi ir grūti vārāmi ēdieni. Ēdienu gatavo bez sāls.    
Ēšanas rēžims: 6 reizes dienā ar nosacīti vienmērīgām porcijām. 


       Diēta № 15
Diēta tiek piemērota pacientiem ar dažādām slimībām, kurām nav nepieciešamas īpašas diētas, kā arī ja nav traucēta gremošanas sistēmas darbība. Šī diēta paredzēta pārejai uz ikdienišķu diētu atveseļošanās posmā un pēc ārstnieciskām diētām. 
Diētas mērķis – nodrošināt fizioloģiski normālu uztura uzņemšanu kūrorta sanatorijas ārstēšanas apstākļos. 
Diētas vispārējais apraksts:
Enerģētiskā vērtība un olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu saturs gandrīz pilnībā atbilst ēšanas normām cilvēkiem, kuri nav noslogoti ar fizisku darbu. Vitamīni ir lielā daudzumā. Tiek pieļauti visi pārtikas kulinārie apstrādes veidi. No diētas izslēgti grūti pārstrādājami un asi produkti.  
Ēšanas režīms: 3 reizes dienā. 

 
Online Rezervācija
Jūsu vārds, uzvārds *:
Tālrunis *:
E-mail *:
Datums no *:
Datums līdz *:
Numura kategorija *:
Cilvēku skaits
Pieaugušie (12+) *:
Bērni (2-12):
Bērni (0-2):
Drošības kods *:
Rezervēšanas apstiprinājumu Jūs saņemsiet uz e-pastu