Rādītāji diētas nepieciešamībai: viegls vai vidēji spēcīgs cukura diabēts; pacienti ar normālu vai nedaudz paaugstinātu svaru nesaņem insulīnu vai saņem to nelielās devās (20-30 vienības); lai izveidotu toleranci pret ogļhidrātiem un piemērotu insulīna vai citu preperātu devu.
Diētas mērķis – ogļhidrātu apmaiņas stabilizācija un brīdināšana par traucētu tauku apmaiņu, tolerances pret ogļhidrātiem noteikšana, proti, cik liels ogļhidrātu daudzums pārtikā tiek sagremots.
Vispārējs diētas apraksts:
Šī diēta ir ar mēreni samazinātu enerģētisko vērtību, pateicoties viegli absorbējamiem ogļhidrātiem un dzīvnieku taukiem; olbaltumvielu daudzums atbilst fizioloģiskajai normai vai nedaudz to pārsniedz; cukurs un saldumi ir izslēgti no diētas. Diēta mēreni samazina vārāmās sāls, holesterīna, ekstraktvielu daudzumu; palielināts liptoropisko vielu, vitamīnu, šķiedrvielu daudzums (biezpiens, liesa zivs, jūras produkti, dārzeņi, augļi, pilngraudu labības produkti, rupjā maluma miltu maize). Priekšroka tiek dota vārītiem un ceptiem ēdieniem. Saldiem ēdieniem un dzērieniem tiek izmantots cukura aizvietotājs – ksilīts un sorbitols.
Ēšana režīms: 6 reizes dienā ar vienmērīgi sadalītiem ogļhidrātiem.